NYHETER
Vikten av fasta situationer
15 september 2013 kl. 11:58 | Annat | Permalink | Comments (1)

Tre matcher i följd har Preben nu lyckats göra mål på fasta situationer, något som måste ses som en oerhörd styrka. Preben BoIS har i år varit involverade i flera tajta, målsnåla och jämna matcher. Av de 13 matcher som spelats (matcherna mot Storvreten och Cim Bom inte medräknade) har åtta slutat oavgjort eller med att något lag vunnit med uddamålet. I en så jämn serie som div. 6F är, där alla i stort sett kan slå alla, kan en sådan sak som hur bra man är på fasta situationer komma att spela en väldigt avgörande roll. Prebenbois.se har här för avsikt att presentera lite statistik på vilken betydelse de mål som Preben gjort respektive släppt in har fått för påverkan på hur man ligger till. Nedan presenteras de matcher där man gjort respektive släppt in mål på fasta situationer. Låt oss ponera att inga av dessa mål hade gjorts. Hur hade det påverkat Prebens poängskörd? Detta skall endast se som ett tankeexperiment och ge möjlighet till att reflektera över betydelsen av fasta situationer. Det är naturligtvis inte så enkelt att man kan tänka att första matchen mot Grödinge hade förlorats med 0-1 om inte Öström knoppat in en frispark i matchens inledning. Ur ett kaosteoretiskt perspektiv hade vi lika väl kunnat vinna som förlora den matchen med 3-0 om inte det målet fallit. Men låt oss ändå leka med tanken att alla andra mål fallit som de gjorde men vi räknar bort mål på fasta situationer, och se vilken betydelse det får. Med fasta räknar jag mål på hörna, frispark och inkast. Straffar känns som ett relativt ovanligt inslag i matcherna och inget man kan försvara sig emot annat genom att inte dra på sig någon, så de räknas inte med i kalkylen.

Prebens matcher med mål på fasta situationer
Stvusta (b) 0-5 – ett insläppt på hörna. Resultat utan fasta: 0-4. Gav 0 poäng, hade gett o poäng.
Nackdala (h) 2-1 – ett gjort på frispark. Resultat utan fasta: 1-1. Gav 3 poäng, hade gett 1 poäng.
Grödinge (b) 1-1 – ett gjort på frispark, ett insläppt på frispark. Resultat utan fasta: 0-0. Gav 1 poäng, hade gett 1 poäng.
Kransen (h) 1-0 – ett gjort efter hörna. Resultat utan fasta: 0-0. Gav 3 poäng, hade gett 1 poäng.
Nackdala (b) 2-3 – ett insläppt på frispark. Resultat utan fasta 2-2. Gav 0 poäng, hade gett 1 poäng.
Fuerza Latina (h) 3-1 – ett gjort på hörna, ett gjort på frispark. Resultat utan fasta 1-1. Gav 3 poäng, hade gett 1 poäng.
Vårby (b) 2-1 – ett gjort på frispark. Resultat utan fasta 1-1. Gav 3 poäng, hade gett 1 poäng.
Tullinge (b) – 3-3 – ett gjort på frispark, ett gjort på inkast. Resultat utan fasta 1-3. Gav 1 poäng, hade gett 0 poäng.

Om man räknar samman poängskörden i dessa matcher ser man att Preben i dessa åtta matcher skrapade ihop totalt 14 poäng. Räknar man bort målen gjorda på fasta situationer hade samma skörd landat i blott 6 poäng. Även om det som sagt inte går att fastställa att matcherna i alla fall slut precis så här utan målen på fasta situationer visar tankeexperimentet klart och tydligt ändå på vikten av de fasta situationerna. Analyserar man siffrorna är det inte svårt att dra slutsatsen att Preben aldrig hade haft med titelstriden att göra om man inte hade en sådan positiv statistik (fler gjorda än insläppta) på just fasta situationer.

1 kommentar
  1. Preben Bois – Bra mot de flesta, gör mål på de mesta.

    Kommentar by Mellansvag lingondricka | 15 september 2013 kl. 17:04

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

« Tillbaka till bloggen

« Preben BoIS startsida | Admin »