NYHETER
Örby IS – Preben BOIS 2 – 4 (avhållsamhet och mentala nycklar)
25 april 2017 kl. 08:56 | Match | Permalink | Kommentering avstängd

Återigen ledning och återigen dramatik…

Nog för att 2-0 ska vara fotbollens ”svåraste ledning” men det är en oroande trend att Preben går ner i intensitet och kvalitet vid ledning. Det kan såklart delvis kopplas till trötthet men det är säkert också en del mentalt som spelar in. 

På söndagen tog Örby IS, som inlett med två förluster, emot Dansken som kom med vind i seglen efter förra omgångens sena segermål. För ovanlighetens skull hade Coach Seger haft ynnesten att behöva ställa över spelare pga en stor och vass trupp. Preben dök således upp med 16 hungriga drängar i Söderort. Två nya förhållningsregler har införts under säsongen och det är redaktionens misstanke att det är  dessa två justeringar som lett till bättre fokus och Prebens bästa säsongstart på mången år:

  1. Samling 90 minuter innan avspark. Med en, på sina håll, ålderstigen trupp är uppvärmningen A och O. Rikligt med tid för att både värma upp och stretcha är en nyckel om Dansken ska klara av att vara tända direkt på matchstart och för att hålla oss skadefria. Det är ingen slump att det är de som slarvar mest med uppvärmning, stretching och förebyggande träning som drar baksidorna titt som tätt (läs: Gustav Claesson).
  2. Avhållsamhet 24 timmar innan avspark. Än har inte Preben råd att sova tillsammans på hotell kvällen innan match så vi får helt enkelt lita på att spelarna håller sig till reglerna. ”Tyskland hade totalt sexförbud under VM 2014 och tog som bekant hem guldet. Om Manuel Neuer kunde hålla sig under 4 veckor i Brasilien så borde Tobias Wimnell kunna klara 1 dygn utan att borra” som Coach Seger spetsigt uttryckte det. Redaktionen har inte fått några direkta bevis på att nämnde Wimnell fick starta matchen på sidan pga ”regel-övertädelser nr.2, men visst har vi våra misstankar…

 

De elva som fick förtroende från start positionerades i ett 4-2-3-1 system, från höger till vänster:

Lage

Ole – Khelil – Ljungfeldt – Wikstrand

Drozze – Vigge

Gurra – Wahlström – Reza

Anton

Tidigt i matchen så tog Preben tag i taktpinnen. Tålamodet som matats som ett mantra under försäsongen praktiserades och det vändes spel från kant till kant. Örby tog hem laget och hade svårt att skapa några längre anfall. Efter en stark första kvart hittar Wikstrand fram med en boll till Wahlström som med en klack hittar Vigge som i sin tur avancerar in i hörnet av straffområdet och lossar vänster-släggan. Hårt och otagbart i målvaktens bortre hörn. Vigge som kvällen innan dansat in sin födelsedag på Cliff Barnes visade inga tecken på bakrus utan lät matchen igenom vänsterfoten leverera 60-meters crossar åt både höger och vänster.

Dr. Jekyll & Mr. Hyde - Vigge är lika självklar på Cliff Barnes dansgolv som i finansdistrikten.

Dr. Jekyll & Mr. Hyde – Vigge är lika självklar på Cliff Barnes dansgolv som i finansdistrikten.

Några minuter efter målet nådde just en sådan crossboll ut till Claesson den äldre som smög sig ner mot kortsidan med sin försvarare, i hålet som uppstod mellan ytter och innerback kom en vilt älgande Ole och fick bollen som på silverfat, en touch och sedan skott direkt som tyvärr tog i bortre stolpen.

Halvvägs in i första halvlek så blir en Örbyspelare stämplad och går till marken, Örby mönstrade ett ungt och något oerfaret lag och i den här situationen lös det igenom, ett könsord + ett rött kort senare var den stämplade Örbyspelaren på väg ut mot duschen.

Resten av halvleken så skapar Preben flera högkaratiga chanser. Reza har flera farliga skottlägen och Claesson den äldre blir frispelad av Anton men trots att målvakten är bortsnurrad så hittar han inte nätmaskorna utan drar bollen på en Örbyspelare som rusar till. Claesson den äldre står än så länge på noll mål och detta är något för Coach att fundera på, hur ska man få igång den tidigare så notoriske poängspelaren? Är det familjelivet som sliter på storstjärnan eller kan det vara något annat? Avhållsamheten?

Även Örby vaskar fram några chanser i andra delen av halvleken, trots en man mindre så lyckas framförallt deras anfallare (bäst för dagen tillsammans med målvakten) störa Preben-försvaret men dock utan att skapa de där 100%iga chanserna.

I andra halvlek tar Preben återigen tag i det och skapar ett gäng chanser. Åter igen tar sig Reza fram till flera skottlägen men skotten går lite för rakt på målvakten för att vålla riktig skada. Vigge frispelar Emil som avslutar distinkt på ett tillslag men målvakten får upp en vante och styr bollen till hörna. Vigge skruvar den efterföljande hörnan hårt inåt och Wimnell som kommit in i halvtid kan med någon form av danssteg (rumba? cha cha?) trycka in bollen med höften.

2-0 med en knapp halvlek kvar och en man mer på plan. Skön defilering var att vänta men Örby ville annat och lyfte upp trupperna. Snart efter 2-0 målet så har de ett anfall på högerkanten och när deras högerback ska slå ett tidigt inlägg så får han en sådan felträff att bollen går i en båge över Lage och in i bortre krysset. Otagbart, ruggigt vackert, men avsiktligt? Nja, knappast va? Rättvist? Långt därifrån!

Av detta fick Örby energi och de fortsätter att sätta längre pass och backlinjen får allt oftare försvara åt fel håll, mot egen bur. 2-2 skulle också komma, efter några motlägg och tilltrasslade situationer så är bollen i straffområdet och deras ensamma anfallare lyckas komma före Lage och peta bollen i sidled till en ytter som helt ren kan passera Ole som slänger sig på mållinjen. Efter detta står matchen och väger en del, Örby har bl a ett farligt frisparksläge som Lage räddar.

Med ungefär 80 minuter spelade lyckas Wimnell vända upp med bollen på offensiv planhalva, efter att ha tagit sig förbi några Örbyspelare lyckas han skicka iväg en passning i djupet mot Ole som hamnar i löpduell med sin ytter, Ole är först fram och lyckas med en fint och ett ryck ta sig förbi Örbyspelaren, ta sig ner mot kortlinjen och slår en hård passning mellan back och målvakt och Anton som löpt helt rätt kan stöta in bollen till 3-2. Skönt!

Här går luften ur Örby och Preben lyckas efter ytterligare ett mönsteranfall göra 4-2. Vigge passar Anton och går i djupet, Anton bjuder på en Zlatan-klack fram till Vigge som fri med målvakten smäller dit bollen rutinerat. Cliff Barnes kvällen innan varje match from nu Vigge!!

På det hela taget en stabil insats av Preben som återigen tar tag i det när vi sätts på prov. Vi skapar mängder av chanser och debutanten Anton går in och visar att vi har flera alternativ som spets, riktigt fin i spelet och 1 + 1 i statistiken.

Anton Gustavsson, elegant som alltid!

Anton Gustavsson, elegant som alltid!

Men att vi slappnar av när vi leder är något som vi behöver träna på. Kan det vara mental coachning som behövs? Coach Seger har själv jobbat mycket med framförallt Mia Törnbloms metoder och att några sådana verktyg ska hämtas ur lådan är långt ifrån omöjligt. Coach Seger, som plockat stora delar av sitt ledarskap ur boken ”Du leder!” av Törnblom, har flera gånger betonat vikten av ”positiv feedback” och den ”egna resan” men nu torde fokus ligga på koncentration så att laget lyckas hålla en 2-0 ledning framöver…

Mangen takk!

Lika som bär: Victor Claesson eller Tommy Myllymäki? – Och hur står sig Claesson i köket?

Lika som bär: Victor Claesson eller Tommy Myllymäki? – Och hur står sig Claesson i köket?

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

« Tillbaka till bloggen

« Preben BoIS startsida | Admin »