NYHETER
Legendaren har hittat hem!
29 maj 2017 kl. 12:10 | Goe Fyr | Permalink | Kommentering avstängd

När Dansken såg dagens ljus för ca 8 år sedan och påbörjade något som skulle likna en försäsong, dök där en dag upp en målvakt som genom ett tips från Henke Gustafsson ner till Älvsjö IP. Henke hade stuckit ut hakan på förhand och sagt och detta är Prebens målvakt framöver. ”Se och njut”.

I och med att träningarna mest handlade om kvadraten, skottövningar, lite frisparkar och sen tvåmål så man direkt chansen att se om Henkes ord bar vatten. Vid kvadraten, lite stappliga fötter, men ett fantastiskt leende. Men när bollarna las upp för frisparkar och skott så tog det cirka 15 sekunder innan resten av truppen svalde cigarren och kastade sig i någon form av TV-Puckshög och skrek ”honom ska vi haaa”. Då hade hade Tobias Lagerström varit uppe i krysset vid två livsfarliga frisparkar från bl.a. Henke själv och den dåvarande bulldozern Alexander Romin och skarvat ut lädret mot hörnflaggan.

Framgångsnyllet från Köping - Lage!

Framgångsnyllet från Köping – Lage!

Lage som han kallas i folkmun blev genast en aktad panter i målet och räddade Preben vid otaliga tillfällen och motståndaren visste att man behövde göra något alldeles unikt för att passera Köpingsonen. När Preben sedan vann division 6 hade en annan målvakt gjort sig till känna. Erik Hornby – den omutlige. I takt med att Lage fick sitt första barn, toppjobb på Telia så blev tiden lite mer knapp och i takt med Hornets totala dominans från hans position så dalade tyvärr både tiden och energin.

Lage har dock alltid funnits med på något sätt och det var året 2017 som den efterlängtande comebacken kom. Hornet flyttade hem till Göteborg och Preben stod utan målvakt. Dansken kallade och redan innan ropet nått sin tysthet så stod han där. I bandana, med handskarna på – redo att stoppa bollar igen! Hjälten, Lage.

Välkommen tillbaka till Preben Lage! Konstigt nog efter några matcher så känns det som att du aldrig varit borta. Hur är känslan?
– Helt underbart, känns som jag knappt varit borta!

Vad gjorde att du valde att komma tillbaka efter några år?
– Suget efter en fadöl! Skämt och sido, två små barn gjorde de svårt att få ihop allt och då valde jag bort fotbollen. Lägg till allt strul jag haft med knät. Nu är kidsen äldre och knät känns ok vilket gjorde beslutet enkelt!

Du är en av de legendarerna som klubben har och var med redan 2010 när det begav sig. Mycket har ju hänt sedan dess och om du jämför klubben mot idag, vad är den stora skillnaden?
– Av det jag sett hittills är det att vi har en bredare trupp, på gamla tiden var vi väldigt sårbara när någon skadade sig eller reste bort. Vissa matcher var vi 9-10 man och då vinner man inga matcher. Lägg till att sportchefen gjort en grymt jobb och värvat in några riktigt duktiga lirare!

Och vilka likheter finns det från Preben på din tid och dagens?
– Glädjen och sammanhållningen. Fotboll handlar om att vinna men för att lyckas behöver man vara ett skönt gäng!

Hur skönt är det att slänga på sig målvaktsvantarna i den rödvita igen?
– Så jäkla skön…T, bland de största jag gjort idrottsmässigt.

Du tog ett break 2013 om jag minns rätt. Var det motivationen som tröt?
– Absolut inte, vi fick vårt första barn och jag valde då att kliva av. Sen att jag blev utkonkurrerad är en annan sak…. Vilket var helt rätt, Hornet är och kommer alltid vara Prebens genom tiderna bästa målvakt! Oavsett hur högt vi klättrar. Att den killen inte satsade fullt ut är för mig helt obegripligt.

Har du något skönt minne från förra sejouren som du vill dela med dig?
– Ett gäng! Dels att jag aldrig under ca 30-40 matcher fick en passning av Malmberg eller Ankarcrona. Malmberg försökte en gång, passningen blev för kort vilket resulterade i ett friläge och baklängesmål. Då fick man sig en avhyvling… De andra minnet är när vi hade en FIFA-turnering hos mig (som jag vann, plus en till hos Olof). Gänget kliver in och Malmberg, återigen utbrister ”text på vägg! Vart fan har jag kommit?! Suck”

Vilka spelare finns kvar idag som var med då?
– Malicki, Drozze, Martin, Coach, Sebbe, Svante, Wimnell, Khelil. Stannar där och ber om ursäkt om ja missat nån!

Nu har du stått några matcher i år och det är tydligt hur din form ökar för varje match. Matchen senast mot Tumba så skulle nog folk svälja cigarren om de fick höra att du inte lirat på 4 år. Kändes matchen som ett ”statement” från din sida där du visade ”att nu jävlar är jag tillbaka”?
– Nej det tycker jag inte, hade jag vart starkare i luftrummet några gånger, fått iväg minst en hyfsad inspark/utspark och gått till vänster på målet hade jag vart nöjd. Men ge mig några matcher till så ska ni få se på statement!

Kan detta vara det starkaste Preben som ställts på banan någonsin tror du?
– Ja, utan tvekan.

Dansken har seglat upp i serieledning och hur är känslan för säsongen framåt? Håller man i det här tror du?
– Stannar alla kvar efter sommaren och sköter fyspassen på semestern lirar vi i Division 4 nästa år.

I och med att det känns som att du aldrig varit borta, är du kvar tills ”the bitter end” nu eller kör du på den här säsongen bara?
– Jag kommer köra på, främst som backup till Sebbe. Så länge kroppen håller är jag kvar!

Enligt vissa källor så sprang Ultras ut och härjade i stan när de fick höra om din återkomst mellan stolparna. Vissa bilder tyder på ett gäng berusade män stå och skrika uppe vid fontänen vid Sergels Torg, där man dessvärre inte hör vad det skriker, förutom ditt namn. Vill du hälsa gänget något?
– Måste vart Freppe och Brenning, har bara en sak och säga: mer Preben i era poddar!

Sista frågan. Får du med Mange Limås på lagfesterna?
– Haha… Han är på! Tror tom det blir gästspel på träningarna framöver, enbart för att få gå på festerna.

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

« Tillbaka till bloggen

« Preben BoIS startsida | Admin »