NYHETER
Anders Malmberg Audell – Ny huvudtränare!
7 mars 2018 kl. 22:50 | Annat | Permalink | Kommentering avstängd

Tjena Malmberg, hur är läget? 

– Jo tack, jag försöker få ordning på mitt liv efter att ha jobbat extremt mycket de senaste 2 ½ åren. Både min fysiska och psykiska form var en härdsmälta under slutet av förra året men nu börjar det gå åt rätt håll

Får vi se Malmberg i kostym eller träningsoverall under årets matcher?

Får vi se Malmberg i kostym eller träningsoverall under årets matcher?

Har du passat på och njutit av det myckna snöandet i pulkabacken senaste veckan eller skyr du kylan som pesten?

– Själv ser jag mig som en kille som korsar ishavet i kajak, åker skidor till Nordpolen, ger mig ut på kanten mellan is och öppet hav med långfärdskridskor och klappar isbjörnar på magen men min fru och mina barn ser mig nog som en soffliggare som kollar sport på TV och hellre står och tittar på när barnen åker pulka istället för att åka med dem. Kollar man på statistiken över antalet Göran Kropp-aktiviteter jag har gjort så visar det sig att min familj ligger närmast sanningen

 

Och för att föra samtalsämnet in på fotboll, ute-träningarna närmsta två veckorna ställs in och vi får fortsätta harva runt i dammiga inomhushallar, vilka komplikationer ser du med detta, hur påverkar det försäsongen och truppbyggandet? 

– Det är tråkigt men förutsättningarna är samma för alla lag. Med flertalet nya namn på dansgolvet + alla de som är nya sen jag lämnade Preben så hade jag självklart velat se mer av dessa på fullplan för att kunna få en mer rättvis bild om kvaliteterna. Vi får väl se hur många träningsmatcher vi får till innan säsongen drar igång men av erfarenhet så behövs minst 5 för att få en struktur på spelet och bygga upp hur vi ska agera på planen.

– Min filosofi inom fotbollen är väldigt enkel, agerar vi som ett lag och får truppen att trivas så kommer resultaten komma. När jag och 2m-mannen analyserar våra konkurrenter i serien så ser vi att de lägger mer fokus på löpning nu när planerna är som dom är och det är klart att vi kommer tappa en del i kondition initialt på säsongen då dom kör löppass 2-3 dgr i veckan nu. Därför är mitt budskap tydligt när truppen går ner till gymmet och lyfter skrot. Kör inte bara triceps utan ta 20-30 minuter och kör också ett hårdare löppass

Det verkar vara ett bra inflöde i år igen, hur tycker du nyförvärven sett ut och var i banan kan du se mer förstärkningar?

– Genom åren i Preben har gapet mellan mindre bra spelare och riktigt duktiga lirare varit stort, nu tycker jag att vi ser en helt annan jämnhet i år och det tror jag kommer vara till fördel. Jag tar hellre en bra spelare med kämpaglöd än en väldigt bra spelare med taskig attityd. Landslagets Zlatan-statistik är tydlig, vi tar mer poäng utan honom än med. Sen finns det 2-3 spelare som sticker ut extra bland de nya men som den gamla moderatkommunist jag är så tycker jag att duktiga individer är viktigt men fotboll är en lagsport och hur laget agerar är det viktigaste. Det som är bra är att samtliga nya visar en väldigt bra attityd och jag är väldigt nöjd med vad jag har sett.

I och med nyförvärvens framfart på träning så har det hörts en del oroliga tongångar från tidigare stöttepelare som kanske räknat med speltid trots bristande träningsnärvaro, känner du någon oro för att det kan finnas missnöjda klubb-legendarer som får nöja sig med en bänkplats när serien drar igång?

– Sex, pengar och konkurrens är de 3 stora drivkrafterna hos människan och spelar du i Preben så får du ligga mer sällan (fast med bättre kvalitet), du får betala för att vara med och då blir konkurrensen den viktigaste drivkraften vi har för att få engagemang. Fördelen jag har är att jag inte har några tighta band med ngn i truppen (förutom Malicki och han är värd en del fördelar) och rättvisa är ett ledord i allt jag gör.

Sen har inte alla samma förutsättningar att träna och det får man också ha med i beräkningarna. Har man varit gift i 19 år med 2 barn så vet man att livspusslet inte alltid är så enkelt att få ihop.

Skippar man träningen för att det blåser lite ute eller är lite kallt är detta inte okej och jag hoppas att man tänker på laget när man tar sina beslut om att vara med.

Sen är det viktigt att vara öppen och ärlig. Sen kommer det finnas missnöjda spelare under denna säsong men jag har inga problem att ta obekväma beslut. Jag är helt för en öppen dialog med högt i tak, men det är jag som har sista ordet vid ex laguttagningen.

Du är ett relativt oskrivet kort som tränare i Division 5 Södra, vilken typ av fotboll och vilken typ av ledarskap kan supportrarna vänta sig? 

– När det kommer till ledarskap så är fokus på gruppen, att trivas, ha skoj, vara transparent och mycket reflektion. Jag vill få till en kultur där vi ser positivt på varandra och skapar ett bra klimat för diskussion

Sen kommer jag jobba mycket med reflektion över sin egen insats snarare än att vi ska hitta fel hos varandra. Den som jag lättast kan påverka är mig själv. Att försöka påverka andra är svårare. För egen del gäller det att dra ner på mängden smålustiga kommentarer för att det inte ska bli flamsigt och ibland har jag förmågan att slänga ur mig något för att skapa en reaktion. Det ska finnas mycket glädje men det måste också finnas en viss mängd allvar i allt vi gör.

Taktik och spelidé vill jag inte ventilera här men med tanke på omsättningen av spelare som startar en match så är det en utmaning att ha en allt för komplicerad spelidé. Därför kommer vi börja enkelt för att sen bygga på. Vi kommer också initialt fokusera mer på försvarsspel där vi kommer sätta press på ett smartare sätt än vi gjort tidigare.

Sen har jag de senaste 5 åren haft tankar på att införa hockeybyten och lite andra intressanta idéer men det kommer jag vänta med. Jag kommer bolla mycket med Victor, Ole och Martin runt taktik och spelidé

Hur har dina år i Belgien format dig som ”fotbollstänkare”? Tar du med dig några ideologiska ståndpunkter eller tekniska detaljer från landet med världens just nu mest effektiva talangskola? 

– När jag bodde i Belgien umgicks jag en del med en norsk kille som arbetade inom Vincent Kompanys fotbollsakademi och han har nu dragit ner till Dubai för att ingå i Christian Wilhelmssons stall. Vi hade många intressanta diskussioner runt fotbollen och vikten runt gruppdynamik och struktur. Dock diskuterade vi mestadels hur man bygger upp en organisation runt fotbollen. Jag gjorde även en match i den belgiska ligan tillsammans med Malicki där vi bildade ett dominerande innermittfält (vann med 10-0). Naturligtvis går det inte att jämföra Belgisk fotboll med svensk, div 5 spelare i Belgien får betalt för att spela. Mina jobbarkompisar fick 40-50€ för en vinst. Därför tar jag med mig mer från vad jag har lärt genom att hantera 70 individualister i ett projekt och hur man skapar samsyn och en kultur som genererar resultat.

Som en av åldremännen i föreningen så sitter du säkerligen på många fina danska minnen, vilket danskt landslag ligger dig varmast om hjärtat och vilka danska spelare är dina favoriter?

Sören Kierkegaard, en av Malmbergs litterära favoriter.

Sören Kierkegaard, en av Malmbergs litterära favoriter.

– Laget 1986 är givna favoriter. Spelare förutom Preben är och har varit: Jan       Mølby, Michael Laudrup, Morten Olsen och Søren Kierkegaard. Den siste är     visserligen filosof men hans storhet är enorm, han myntade bl.a. de bevingade   uttrycken: ”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att   förlora sig själv” och  Det har sedan min tidigaste barndom suttit en pil i   mitt hjärta. Så länge den sitter där är jag ironisk – dras den ut, så dör jag”

 

Vilken/vilka är din/dina favoritklubb/favoritklubbar förutom Preben BOIS?

Dagens ungdomar som följer spelare istället för lag förstår jag mig inte på. För mig finns det bara ett lag. Har åkt land och rike runt för att följa blåvitt och sett samtliga internationella cupmatcher hemma sedan 1982. Höjdpunkterna är självklar 82 och 87, 90, 91, 93, 94 och 95 + Uefa Champions League 1994/1995 där Blåvitt vann gruppen före Manchester United, Barcelona och Galatasaray med 4 segrar 1 oavgjord och 1 förlust. Sen om det finns lite tid över så följer jag även Frölunda, Redbergslid, QPR och Preben BoIS.

Berätta lite om ditt liv utanför fotbollen, familj? Jobb? 

– Gift och har 2 barn, jobbar på ett av våra 2 fantastiska lastbilsföretag vi har i Sverige och har snöat in på gigantiska projekt som det har gått troll i. När projekten inte har levererat på ett antal år så brukar de ringa mig och hittills har jag haft matjord i fickorna och lyckats få rull på projekten. Jag har själv inga större kunskaper om det vi ska leverera i de projekt jag har

drivit så jag ser till att få resultat genom att jobba genom andra.

Nu tar jag över Preben som gjorde sitt bästa resultat någonsin, det är en helt ny uppgift för mig men man måste prova på det också.

Hur spenderar du helst en ledig helg?

– Just nu i sängen eller framför TVn, men annars gillar jag att umgås med folk och/eller resa

Korta/snabba:

Estrellas Grillchips eller flæskesvær? 

Enkelt Estrella, har varit där flera gånger och besökt fabriken. Min bästa kompis jobbade under flera år på Estrella och att få se dessa 40 ton chips som produceras varje dag är en ynnest. Sen att få uppleva hur de skottar chips med snöskyfflar, äta dom varma från bandet och få se hur dom tar bort dom brända chipsen är en upplevelse

Danskt 4-3- 3 med frejdig offensiv eller Svenskt 4-4- 2 och stadig defensiv?

Det ena behöver inte utesluta det andra men för att citera Stig Helmer i riket ”Tack, ni svenska vakttorn. Med plutonium tvingar vi dansken på knä. Här: Danmark, utskitet av kalk och vatten. Och där: Sverige, hugget i granit. Danskjävlar. Danskjävlar!”. Försvaret och de svenska vakttornen i backlinjen är det viktigaste så initialt är det försvarsspelet

Danska modeundret eller svenska modeundret?

Med 106 kg på vågen så köps det inte nya kläder. Det enda alternativet skulle vara att göra som king size Homer Simpson och köpa en kaftan

Böderna Herreys eller Olsen Brothers?

Självklart Herreys, när låten kom var den lika revolutionerande som Matrix eller Big Mama i Blåvitt. Själv har jag samtliga schlagerfestivallåtar utan 4 i mp3 format från 1958 och fram till 2002 då konceptet ändrades med deltävlingar

Till sist vill jag bara vädja om att ha lite tålamod med min förmåga att lära mig namnen, det kommer ta ett tag till innan det sitter och det handlar inte om respekt utan mer om att jag måste plocka ut en sak från hjärnan för att få in något nytt

Tack för den här gången Anders, Redaktionen känner sig trygg med ditt ledarskap och vi ser just nu mycket fram emot hur du ska mönstra laget för söndagens match mot Redbrick!!

Inga kommentarer

Inga kommentarer ännu.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

« Tillbaka till bloggen

« Preben BoIS startsida | Admin »